Maria Mazur, Aleksandra Ulatowska: Bułka i spółka; rzecz o zdrowym jedzeniu.
Przedstawiamy wyjątkową książkę, która jest co prawda adresowana do dzieci i młodzieży, ale może również zainteresować dorosłego czytelnika. Wiadomo bowiem, że to, w jaki sposób się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i jakość życia. Już kilkuletnie dzieci należy uczyć zasad zdrowego odżywiania się.
W nauce zdrowych nawyków żywieniowych pomoże dzieciom bohater książki Bułka i spółka – kucharz Zdrowomir. Podpowiada on, co zrobić, aby dzieci pokochały warzywa i owoce, zajadały się naturalnymi jogurtami, polubiły ciemne pieczywo i wybierały wodę zamiast słodkich napojów.
Zdrowomir, aby pokazać wady i zalety różnych rodzajów pieczywa, mięsa, tłuszczów, nabiału, owoców i warzyw, zabiera czytelnika w różne miejsca: do słonecznej Italii , gdzie prezentuje rozmaite rodzaje makaronów, do starego młyna, w którym wytwarza się kasze i mąkę, do kosmicznej krainy serów, a nawet w podwodne głębiny, gdzie żyją stworzenia nazywane w języku kulinarnym owocami morza.
Te zaskakujące scenerie uatrakcyjniają dzieciom przyswojenie zasad, jak prawidłowo układać jadłospis, czego należy jeść najwięcej, czego mniej, a jakich potraw unikać, aby być silnym i zdrowym.
Na koniec wesoły kucharz zdradza kilka swoich najlepszych przepisów na przekąski.
Koniecznie je wypróbujcie!😊
A oto spis treści polecanej książki.